Bindings – en verlatingsangst, wat is dit?

Wie mij een beetje volgt op Facebook, weet dat ik geregeld workshops geef over daten. Een van mijn bestseller workshops heet “Hoe trek ik de juiste partner aan?” en is al door veel singles bezocht de voorbije maanden. Waarvoor ik erg dankbaar ben …

Opnieuw vol vertrouwen in een nieuwe relatie te stappen en jezelf (opnieuw) verbinden met die ander, veel singles hebben daar moeite mee. Misschien herken jij dit ook wel. Teleurstellingen en ongewenste gedragspatronen (bijvoorbeeld telkens aantrekken en weer afstand nemen) in vorige relaties maken die stap niet gemakkelijker. Woorden als bindingsangst en verlatingsangst duiken dan al snel op. Angst om met vertrouwen weer die verbinding aan te gaan (bindingsangst) of angst dat het weer mis gaat en de ander je verlaat (verlatingsangst). Deze hechtingsstijlen bepalen onbewust je partnerkeuze o.b.v. een vertrouwd patroon in je kindertijd.

Ouders hebben om zeer uiteenlopende redenen niet altijd de aandacht of bevestiging kunnen geven die je als kind nodig had. Daardoor heb je geleerd dat je je gevoelens en behoeftes maar beter kan uitschakelen (bij bindingsangst) of dat je er nooit zeker van kan zijn dat die ander er daadwerkelijk voor je is en het écht om jou gaat (bij verlatingsangst). De onveiligheid die je toen als kind gevoeld hebt, neem je mee in latere relaties.

Dit geeft meteen aan dat bindingsangst of verlatingsangst zeker geen ziekte is. Het is een patroon. Patronen kunnen doorbroken worden.  Inzicht in je eigen patroon, praten over je gevoelens in plaats van je afschermen, realistische verwachtingen opbouwen over een relatie, werken aan je zelfvertrouwen kunnen helpen.

Samengevat kunnen we zeggen dat liefde ons niet overkomt, maar onbewust aangestuurd wordt door onze hechtingsstijl. Wil je meer hierover weten, dan nodig ik je graag uit naar deze workshop. De data vind je op mijn fb pagina . Wees welkom!

Happy dating!

Perla

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.