Hoe belangrijk is aantrekking?

Aantrekking is fantastisch. Als je fysiek aangetrokken bent tot je partner denk je daar niet verder over na. Wanneer je geen fysieke klik voelt, is het moeilijker.

Wat als je een intellectuele en emotionele match hebt met je partner, je je goed voelt bij hem/haar, hij/zij alles voor je zou doen en jullie echte maatjes zijn, maar je je helaas niet fysiek tot hem/haar aangetrokken voelt? Met deze vraag kwam A., een van mijn klanten, bij mij. Ze vroeg zich af of ze de relatie van 4 maanden stop moest zetten en zoeken naar iemand tot wie ze zich wél aangetrokken voelt.

Ik moest hier even over nadenken en wil graag mijn visie delen in deze blogpost. Hoe belangrijk is fysieke aantrekkingskracht? Wat zijn de pro’s en cons?

1. Redenen om bij hem/haar te blijven ondanks het gebrek aan aantrekkingskracht

Als je over seks praat met koppels die al jaren samen zijn, gaan ze zeggen: “seks is het dessert, niet het hoofdgerecht.”

Seks kan doorheen de jaren veranderen of verminderen. In het begin van een relatie zijn lust, passie en aantrekkingskracht heel belangrijk. Studies tonen echter aan dat chemistry en aantrekkingskracht minderen na 18 à 24 maanden. Een pure chemie- en hormonenissue!

Vriendschap, compatibiliteit en verantwoordelijkheid komen in de plaats. ‘Saaie’ begrippen die we appreciëren, maar ons ook doen afvragen of de relatie niet in een sleur is terechtgekomen. Die hevige verliefdheid zouden we maar wat graag nog eens herbeleven…

Op lange termijn is compatibel zijn belangrijker dan chemistry, maar toch zoeken we wilde aantrekking in iemand. Kijk eens naar je relaties waar aantrekkingskracht belangrijker was dan de rest? Zijn ze blijven duren? Vrouwen die op bad boys en mannen die op crazy vrouwen gevallen zijn, zullen dit ongetwijfeld herkennen.

2. Redenen om een relatie stop te zetten door het gebrek aan aantrekkingskracht

Seksuele aantrekking is er of is er niet. Bij vrouwen kan dit groeien omdat emotionele connectie belangrijk is om zich seksueel open te stellen. Bij mannen is het er of niet. Het is praktisch onmogelijk om iemand een kans te geven als je je seksueel/fysiek niet tot hem/haar aangetrokken voelt. Kijk maar eens naar je favorieten op Tinder of een datingsite. Eerst ga je voor aantrekking, dan voor de inhoud.

Ben je oppervlakkig hierdoor? Nee, gewoon menselijk. Initiële aantrekkingskracht is cruciaal wanneer je een monogame relatie wilt opbouwen. Wanneer je je leven met deze persoon wilt delen – en dus enkel nog seks zal hebben met hem/haar – kan je je maar beter aangetrokken voelen vanaf het begin.

Dus … wat moet A. doen?

Als zij helemaal geen aantrekking voelt, als hij haar niet kan opwinden, als ze lichamelijk een afkeer van hem heeft, dan doet het er niet toe. Hoe lief, charmant of caring hij ook is, het zal niet lukken. Kan hij haar bijvoorbeeld wel opwinden in bed, toont hij passie en overgave en doet hij haar klaarkomen als geen ander of houdt hij onvoorwaardelijk van haar, dan heeft hij nog een kans. Hoeveel water wil A. bij haar wijn doen? Die beslissing moet ze zelf maken.

Het liefst zouden we alles in 1 partner vinden en dat kan, maar meestal gaat het leven over compromissen sluiten. Aantrekkingskracht is belangrijk en cruciaal voor een gezond seksleven. Vergeet echter niet dat je beter bent met iemand die een 7 in aantrekking is en een 10 in compatibiliteit, dan een 10 in aantrekking en een 5 in compatibiliteit. Aan looks kan je werken, maar een karakter is voor altijd.

Food for thought?

Happy dating!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.