Wat betekent de angst in bindingsangst?

“Ik ben niet op zoek naar een relatie, we zien wel, het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn …”. Zijn dit herkenbare uitspraken van jezelf of van iemand die je kent? De kans is groot dat jij of de ander schrik hebt/heeft om zich open te stellen voor een nieuwe liefde. Bindingsangst kunnen we het noemen of toch iets in die aard. Ik probeer altijd voorzichtig te zijn met labels …

Ware bindingsangst heeft te maken met de angst om afhankelijk te zijn, angst om vrijheid te verliezen, angst om kwetsbaar te zijn, angst voor overgave en angst voor afwijzing. Veel angsten dus verscholen in dit ene woord.

Vanwaar komt bindingsangst (of de vermijdende hechtingsstijl)? Er zijn diverse oorzaken. Kindertijd en opvoeding, trauma, slechte ervaringen met relaties, misbruik, scheiding ouders. Je hebt als kind of als volwassene pijn ervaren en die wil je niet opnieuw meemaken. Dus je sluit je af en zet een muur (bij sommigen een fort) om je heen. “Ik heb niemand nodig.”

Als mens zijn we gemaakt om ons te verbinden met anderen (linking). Bindingsangst is een afweermechanisme dat tegen onze natuur ingaat. Een valse vorm van veiligheid.

Kan je bindingsangst “genezen”? Het is geen ziekte, eerder een zelfverdediging. Je kan hier zeker mee aan de slag, eenmaal je beseft en erkent dat je vermijdend bent. Grenzen stellen, alles op het gemak aanpakken, tijd voor jezelf houden, communiceren met de ander hierover zijn al goede eerste stappen.

Wil je grondig aan de slag, raad ik een therapeut of coach aan die hier ervaring mee heeft.

Ik geef dit jaar een workshop specifiek over bindingsangst “Bye bye bindingsangst”. Voor data en locatie kijk even op mijn fb pagina https://www.facebook.com/coachforlove

Veel succes en moed!

Perla

Lees ook: https://thedatingforum.wordpress.com/2017/09/17/bindings-en-verlatingsangst-wat-is-dit/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.