Een vriendin met liefdesverdriet?

61426dc4db52db740f4e2235f427807c

Luisteren is de basis van coaching. Ik luister elke dag opnieuw geboeid naar verhalen van mannen/vrouwen die het niet meer zien zitten, die verliefd zijn op een man/vrouw die bezet is, die het geloof in de liefde hebben opgegeven na de zoveelste break-up, die net de liefde gevonden hebben,… Als je actief luistert naar mensen, hen probeert te begrijpen en medeleven toont, creëer je vertrouwen. De volgende stap is om advies te geven. Eerst luisteren, dan een oplossing bedenken. Vrouwen zijn goed in luisteren. Mannen hebben eerder de neiging om direct met een oplossing te komen. Maar dit is een andere topic.

Is deze blogpost een ode aan het luisteren? Ja. Heb je het al meegemaakt dat je beste vriend(in) gedumpt werd door het lief? Tranen met tuiten huilend aan de telefoon, kapot, gebroken,… en jij je maar afvragen hoe je het best kan helpen in deze situatie. Herkenbaar?

Een break-up is een van de ergste dingen die een mens kan meemaken. Een break-up is complex. “Ik haat je, maar ik hou van je. Ik mis je, waarom mis jij mij niet?” Een break-up heeft niks met ratio te maken, het is pure emotie. Een gebroken hart is een hart dat tijdelijk veranderd is.

Als kameraad is het niet makkelijk en vaak weet je niet hoe je hem/haar kan helpen. Je voelt je machteloos en zou het liefst de pijn overnemen.

Dit zijn 4 manieren om je vriend(in) te steunen tijdens een break-up of scheiding. Soms zijn woorden overbodig…

1. Dumbo-oren

Luisteren, luisteren, luisteren en dit is net zo moeilijk. We komen het liefst met een oplossing want dit is iets concreets. Gevoelens zijn abstract. Een gebroken hart heeft het meeste nood aan een luisterend oor en begrip, niet aan een remedie. “Ik hield van deze persoon en ik voel me nu verloren zonder hem/haar” is wat je vriend(in) wil uitschreeuwen. Dus luister, praat niet.

2. Daden

Daden zeggen meer dan woorden. Wees er voor hem/haar wanneer de nood er is. Iemand die in rouw is, is vrij hulpeloos. Wees er gewoon, zonder woorden. Doe iets samen (filmpje kijken, sporten, het huis opruimen,…). Doen in plaats van praten.

3. Liefde

Iemand die gedumpt is, is de liefde kwijt, is het geloof in liefde kwijt. Hij/zij moet nu omringd zijn door vriendschap en liefde. Zorg dat je vriend(in) zich niet isoleert, zich niet afsluit van de wereld. Hij/zij zal geen zin hebben om onder de mensen te komen, zal geen zin hebben in wat dan ook. Respecteer dit en stuur bijvoorbeeld een smsje met een smiley of hartje. Stuur bloemen, chocolade, bubbles op. Liefde op de achtergrond die zegt: ik denk aan je, ik ben er voor je.

4. Geloof wat hij/zij zegt

Geloof wat dit gebroken hart je vertelt. Neem op wat hij/zij zegt en trek niks in twijfel. Dit is zijn/haar waarheid momenteel. Zo verwerkt hij/zij wat er gebeurt. Je vriend(in) wil er zeker van zijn dat jij hem/haar gelooft en begrijpt wat er gebeurt. Veroordeel niet! Jij bent zijn/haar safe haven nu.

Liefde is het mooiste wat er is. Je moet je vriend(in) bewonderen dat hij/zij zich heeft opengesteld voor de liefde, zelfs al was het met de verkeerde persoon. Time heals en zolang jij aan zijn/haar zijde staat, wordt het leed verzacht. “They need a love without words.”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.